Zonbescherming; Feiten en Fabels

Ik hoef me pas in te smeren wanneer ik in de zon zit

Wanneer je jezelf pas gaat insmeren wanneer je in de zon gaat zitten dan ben je al te laat. Afhankelijk van je huidtype kun je al binnen 5 à 10 minuten verbranden. Je dient je minimaal 20 minuten voordat je blootgesteld wordt aan de zon in te smeren met zonnebrandcrème.

Wanneer je zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruikt wordt je niet bruin

Ook met zonnebrandcrème met een hoge SPF, zoals bv 50+, kleurt je huid bruin. Het duurt alleen wat langer dan wanneer je geen of een zonnebrandcrème met een lage SPF gebruikt.

In de schaduw heb ik geen zonnebrandcrème nodig

Ook wanneer je in de schaduw zit, bijvoorbeeld onder een parasol dien je zonnebrandcrème te gebruiken. UV straling dringt doordat het weerkaatst ook door in de schaduw. Dus in de schaduw is ook een goede zonbescherming noodzakelijk.

Een keer verbranden is niet zo erg

Wanneer je verbrandt beschadigen je huidcellen. Verbranding brengt je huid blijvende huidschade toe. Ook al verbrand je maar 1 keer. 

Zonlicht is zowel gezond als ongezond

Zonlicht is inderdaad gezond. Ten eerste maakt je lichaam onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Daarnaast heb je vitamine D nodig om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast heeft zonlicht ook een positief effect op je humeur.

Helaas is zonlicht ook ongezond. De ultraviolette straling brengt veel schade toe aan de huid. Denk hierbij aan vroegtijdige huidveroudering en huidkanker.

Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met blootstelling aan de zon.

Als ik ingesmeerd ben met zonnebrandcrème kan ik de hele dag in de zon blijven zitten

Ook al heb je jezelf goed ingesmeerd met zonnebrandcrème betekent dit niet dat het gezond is om de gehele dag in de zon te blijven zitten. Van 12.00 uur tot 15.00 uur is de zon op zijn sterkst. Blijf om deze tijd uit de zon.

Voor kinderen is verbranden extra gevaarlijk

De kinderhuid is erg gevoelig. Wanneer een kind onder de 5 jaar zonnebrand oploopt heeft het een véél grotere kans op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Dit komt doordat door de verbranding huidcellen beschadigen. De beschadigde huidcellen kunnen zich niet altijd herstellen blijven in het lichaam waardoor ze op latere leeftijd huidkanker kunnen veroorzaken. Gebruik bij kinderen altijd een hoge zonbeschermingsfactor, gebruik beschermende kleding en een pet of hoed. Zorg dat ze ook in de schaduw kunnen. Lees hier meer over kinderen en zonbescherming.

Plaats uw commentaar