Vaginale irritatie

Er zijn veel termen die gebruikt worden om irritatie van de vagina zoals jeuk, een branderig gevoel of pijn te benoemen.

Soms is de oorzaak een (over)gevoeligheid van de huid op en rond de vagina. Dit kan veroorzaakt worden door materialen en of stoffen die met de huid in aanraking komen. De medische term hiervoor is irritatieve contactdermatitis of allergische contactdermatitis.

Allebei de aandoeningen gaan gepaard met roodheid van de huid, jeuk, een branderig gevoel of pijn. Op de huid kunnen blaasjes en of bultjes ontstaan.
 
Irritatieve contactdermatitis
Irritatieve contactdermatitis kan ontstaan wanneer de huid met één of meerdere stoffen in aanraking komt en de huid hierdoor beschadigt. Dit kunnen vloeistoffen zijn maar ook materialen die in kleding of in synthetische maandverbanden wordt gebruikt.

De gevoeligheid voor deze stoffen en materialen is per persoon verschillend maar het kan ook afhankelijk zijn van andere factoren zoals de temperatuur of je algemene gezondheid.

Meestal verdwijnen de klachten wanneer de irriterende stoffen niet meer in aanraking komen met de huid. 

Allergische contactdermatitis
Bij allergische contactdermatitis kunnen de klachten het zelfde zijn als de klachten bij irritatieve contactdermatitis.

Echter het verschil is dat je lichaam vaak heftig reageert op aanraking met een of meerdere stoffen of materialen.
Meestal is er dan al eerder een contact geweest met de stof of het materiaal. Het kan zijn dat je toen geen reactie had maar het afweersysteem van het lichaam is toen wel gewaarschuwd en is alert geworden.

Op het moment dat deze zelfde stof of materiaal weer in contact komt met je lichaam wordt meteen het afweersysteem geactiveerd waardoor een, soms heftige, allergische reactie ontstaat.

Behandelen vaginale huidirritatie
Het is belangrijk, indien mogelijk, de oorzaak weg te nemen. Dus andere materialen en stoffen gebruiken waar je lichaam niet op reageert met een allergische reactie.

VAGINALE INFECTIES
Vaginale afscheiding is een probleem dat veel voorkomt.

De vaginale flora bestaat uit allerlei bacteriën waaronder een bacterie die lactaatzuur aanmaakt. Hierdoor heeft de vagina een ‘zuur’ milieu waarin normale bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen en die bescherming biedt tegen vreemde stoffen of organismen.

Ook schimmels kunnen in de vagina voorkomen zonder klachten te veroorzaken.

Oorzaak vaginale infecties
Wanneer de hoeveelheid normale vaginale afscheiding toeneemt, zoals rondom de ovulatie of in de zwangerschap kan dit als hinderlijk worden ervaren. Deze toename in afscheiding is echter normaal en wordt veroorzaakt door veranderingen in hormoonspiegels.

Omstandigheden die de normale vaginale zuurgraad kunnen verstoren zijn bijvoorbeeld diabetes, antibiotica gebruik, slechte hygiëne, overmatig zeepgebruik en infecties van buitenaf.

Toegenomen vaginale afscheiding komt meestal van de baarmoederhals of de vagina. De meest voorkomende oorzaken van vaginale afscheiding zijn candida en verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina.

Verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina wordt veroorzaakt door het in grote aantallen voorkomen van gewone bacteriën. Als een sterk ruikende lucht wordt waargenomen wijst dit vaak op een verstoring van het bacteriële evenwicht.

Behandeling vaginale infecties
Candida kan behandeld worden met vaginale tabletten of een vaginale crème.
Verstoring van het bacteriële evenwicht van de vagina kan door een arts worden behandeld met antibiotica. 


Zelfzorgwereld Tips

  • Gebruik katoenen ondergoed in plaats van synthetisch
  • Was je vagina niet met zeep maar met een zeepvrij of speciale vaginaal product.
  • Zorg voor een goede hygiëne.
  • Gebruik katoenen maandverband. 
  • Je kunt je zelf thuis testen op Candida met een Candida test.