Rosacea

Rosacea komt veel voor en treft wereldwijd miljoenen mensen. 

Rosacea is in te delen in 4 subtypes.

Type 1: Roodheid in het gezicht ( Erythemateuze Teleangiectatische Rosacea)

Rosacea begint als blozen en roodheid in het midden van het gezicht, op de wangen, de neus, het voorhoofd en/of de kin. Kleine bloedvaten kunnen zichtbaar zijn. Soms wordt de huid ruw, treedt er een zwelling op of ervaart men een brandend gevoel. 

Type 2: Bultjes (papels) en puistjes (pustels) (Papulopustular Rosacea)

Naast aanhoudende roodheid ontstaan er bultjes ( papels ) en / of puistjes ( puisten ).  Sommige patiënten ervaren ook verhoogde rode vlekken. (plaques). Ook bij dit type van rosacea is er sprake van roodheid en uitzetting van kleine rode bloedvaatjes. Deze vorm lijkt veel op acne en wordt daarom ook wel acne rosacea genoemd. Maar het verschil met acne is, dat er geen sprake is van mee-eters (comedonen).

Type 3: Verdikking van de huid (Phymateuze Rosacea)

In deze fase is sprake van onregelmatige verdikkingen van de huid meestal op de neus. In zeldzame gevallen kan dit ook op andere plekken dan de neus. De huid heeft een ongelijk oppervlak, ziet rood en vaak zijn er knobbels zichtbaar. 

Type 4: Oogirritatie (Oculaire Rosacea)

Rosacea kan ook de ogen beïnvloeden. Het kan waterige of bloeddoorlopen ogen geven, geïrriteerde ogen of een brandend of stekend gevoel . De oogleden kunnen ook opzwellen. 

Rosacea komt het meeste voor bij vrouwen boven de dertig jaar, maar de meer ernstige vormen van rosacea wordt vaker gezien bij mannen. Personen met een lichte huid die de neiging hebben snel/gemakkelijk rood te worden of te blozen lijken het grootste risico te lopen op Rosacea.

Oorzaak

Hoewel de precieze oorzaak van rosacea onbekend is zijn er verschillende theorieën over de oorsprong van de ziekte. Deze zijn vaak gerelateerd aan de primaire uiterlijke tekenen en symptomen zoals blozen en roodheid, bultjes en puistjes en kleine zichtbare bloedvaten. Daarnaast zou er ook sprake van kunnen zijn dat de gevoeligheid voor het ontwikkelen van rosacea kan worden geërfd. Genetische studies zijn dit momenteel aan het onderzoeken.

Factoren waardoor het gezicht rood kan aanlopen of die flare-ups veroorzaken en die verband houden met rosacea zijn bv.:

Blootstelling aan zonlicht, psychische stress, plotselinge temperatuurveranderingen, koude wind, zware lichamelijke inspanning, alcoholgebruik, het eten van gekruid voedsel, het drinken van hete dranken (bijv. thee of koffie) en het gebruik van bepaalde medicijnen of cosmetica.

Behandeling

Als je denkt dat je last hebt van rosacea neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog voor de juiste diagnose en behandeling. 

De meeste dermatologen zijn van mening dat een vroege behandeling de verergering van rosacea voorkomt. Hoewel rosacea niet kan worden genezen kan het wel onder controle worden gehouden. Behandelingen kunnen de symptomen van de ziekte tegenhouden en in sommige gevallen zelfs terugdraaien. 

Er zijn diverse therapieën beschikbaar voor verschillende mogelijke symptomen van rosacea, zoals topische medicatie (huidcrème of gel) of lasertherapie.

 

Zelfzorgwereld Tips:

  • Bescherm jezelf tegen zonlicht met een hoed en een zonnebrandmiddel met een goede beschermingsfactor.
  • Bij stress en angsten; ga buiten wandelen om te ontspannen en af te koelen, houd je polsen onder koud water, haal een aantal keer diep adem.
  • Let op bij sauna's en hete baden en (te) warme omgeving; neem voldoende pauzes, vermijd lang verblijf, drink koud water
  • Let op met cosmetica, alcoholhoudende haarlakken, parfums, acetonhoudende stoffen en alle producten die roodheid of een prikkend gevoel veroorzaken. Gebruik speciale voor de rosecea huid geschikte producten.
  • Vermijd bij voorkeur scherpe kruiden.
  • Gebruik verzorgingsproducten die speciaal geschikt zijn voor de rosecea huid.