Pigmentvlekken

Pigment is van nature in de huid aanwezig en heeft daar een belangrijke functie. Pigmentvlekken ontstaan door ophoping van pigment op stukken van de huid. Hierdoor ontstaan donkere plekken. Het belangrijkste huidpigment is melanine. 
Pigmentvlekken wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd.
 
De aanmaak van melanine wordt door zonlicht verhoogd. Je huid kleurt hierdoor bruin.
 
 
Wanneer er grotere hoeveelheden melanine worden aangemaakt kan dit ook een gevolg zijn van hormoonveranderingen. Hormoonveranderingen komen onder andere voor tijdens zwangerschap of door het gebruik de anticonceptiepil.

Pigmentvlekken komen vaak voor in het gezicht, decolleté en op de handen.


Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid.
 
Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je handruggen en je gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.
Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat men het niet mooi vindt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd.Zwangerschapsmasker

Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is een zwangerschapsmasker. Wanneer je een zwangerschapsmasker hebt krijg je donkere vlekken in je gezicht en soms in je nek. Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid. De vlekken worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen.


Pigmentvlekken verwijderen

Pigmentvlekken kunnen verwijderd worden door middel van een laserbehandeling. 


Zelfzorgwereld Tips

  • Bescherm je huid goed met een zonbescherming met een hoge zonbeschermingsfactor. 
  • Actinica Lotion is niet alleen geschikt bij preventie van niet-melanome huidkanker maar ook ter voorkoming van pigmentvlekken. Actinca Lotion geeft een zéér hoge UV bescherming.
  • Ga naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

 

Klik op de onderstaande link om meer te lezen over:
 
 
 
 
 
Tonen als
Toon producten per pagina
Filter op eigenschappen