Overmatige transpiratie

Hyperhidrosis is een andere naam voor overmatige transpiratie.

Zweten is een noodzakelijke functie van ons lichaam.

Door te zweten kan ons lichaam voorkomen dat het te warm wordt. Zweet koelt namelijk het lichaam af. Zweten doet dus iedereen. Bij sporten, bij een zware lichamelijke inspanning of bij stressvolle situaties neemt het zweten toe.

Maar bij sommige mensen is het afkoelmechanisme van het lichaam overactief. Men zweet dan 4 tot 5 keer meer dan normaal. Deze aandoening noemt men overmatig zweten oftewel hyperhidrosis. Miljoenen mensen wereldwijd hebben hier last van.

Hyperhidrosis is een vervelende aandoening. Het overmatig zweten kan zeer beperkend zijn. Het kan van invloed zijn op je werk, sociale leven, je emotionele welzijn en je zelfbeeld.

Het overmatig zweten kan ook over het gehele lichaam voorkomen maar de plekken waar hyperhidrosis het meest voorkomt zijn de oksels, de handpalmen, de voetzolen en het gezicht.

Vormen van Hyperhidrosis

Primair gelokaliseerde hyperhidrosis is een vorm van hyperhidrosis. Hiervan is sprake wanneer het overmatig zweten niet wordt veroorzaakt wordt door een andere medische aandoening of een neveneffect is van medicijnen maar dat het overmatig zweten de medische aandoening is.

Dit type hyperhidrosis is meestal relatief "symmetrisch”wat betekent dat de linker- en rechterkant van het lichaam op soortgelijke wijze worden beïnvloed. De meest voorkomende gebieden zijn de handen, voeten, oksels en het hoofd of het gezicht.

Secundaire gegeneraliseerde hyperhidrosis is een andere vorm van hyperhidrosis. Dit type overmatig zweten wordt veroorzaakt door een andere ziekte of door een bijwerking van een medicijn. In tegenstelling tot de primair gelokaliseerde hyperhidrosis, zweten personen met secundaire hyperhidrosis overmatig op grotere of andere delen van het lichaam.

Daarnaast ervaren personen met secundaire gegeneraliseerde hyperhidrosis de zweetsymptomen vaak tijdens het slapen. Secundaire hyperhidrosis start meestal pas wanneer men volwassen is, terwijl primair gelokaliseerde hyperhidrosis begint in de kindertijd of pubertijd.

Oorzaak hyperhidrosis

De oorzaak van hyperhidrosis is meestal niet bekend. Wel blijkt dat bij mensen die hyperhidrosis hebben dit vaak in de familie voorkomt. Daarnaast kunnen koorts, emoties en schildklierafwijkingen ook hyperhydrosis veroorzaken, net zoals overgwicht, de menopauze en het gebruik van medicijnen.

Hyperhidrosis gaat vaak samen met een onaangename geur. Deze geur ontstaat doordat het zweet in aanraking komt met bacteriën.

Voor de voeten heeft hyperhidrosis nog andere vervelende gevolgen. Bij zweetvoeten wordt de huid namelijk eenvoudig geïnfecteerd door schimmels en bacteriën waardoor bijvoorbeeld voetschimmel kan ontstaan.


Behandelen hyperhidrosis

Hyperhidrosis kan op verschillen manieren behandeld worden. 

 • Botuline injectie in de okselhuid. Door het blokkeren van bepaalde zenuwen wordt er geen zweet geproduceerd. Deze behandeling dient meestal na een aantal maanden herhaald te worden.
 • Behandeling met Aluminiumchloride. Dit verstopt de zweetklieren. Sommige anti transpiranten geven tot 7 dagen bescherming tegen overmatig zweten. 
 • Okselpads die bescherming bieden bij overmatige transpiratie.
 • Iontoforese is een behandeling met zwak elektrische stroom die met name geschikt is voor handen, voeten.
 • Zweetklieren kunnen ook operatief verwijderd worden.
 • Geneesmiddelen (zogenaamde Anticholinergica)
 • MiraDry: uitschakelen van zweetklieren door middel van elektromagnetische energie.
 • Laserbehandeling
 
Zelfzorgwereld Tips
 • Draag luchtige kleding en ventilerende schoenen. 
 • Gebruik absorberende pads voor de oksel
 • Gebruik een anti transpirant
 • Vermijd stress
 
Klik op de onderstaande link om meer te lezen over:
 
Tonen als
Toon producten per pagina