Huidkanker

Huidkanker is een veel voorkomende aandoening en kan in twee type ingedeeld worden. Dit is de melanome en niet-melanome huidkanker. Over het algemeen is huidkanker goed te behandelen.
  
Melanoom 
Het melanoom van de huid is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen (melanocyten), die overal in de huid voorkomen. In vergelijking met andere soorten huidkanker is het melanoom een agressief groeiende tumor die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien. Dit dient altijd door een arts of specialist behandeld te worden.
 
Niet-melanome huidkanker
 
Plaveiselcelcarcinoom 
Het plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kwaadaardige tumor. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Het plaveiselcelcarcinoom van de huid komt minder vaak voor dan het basaalcelcarcinoom, maar vaker dan het melanoom.
 
Basaalcelcarcinoom 
Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de kiemcellen van de opperhuid. Het precieze aantal gevallen wordt in Nederland niet geregistreerd, maar naar schatting krijgen meer dan 25.000 mensen per jaar een basaalcelcarcinoom. Dit aantal neemt steeds toe. Het betreft voornamelijk oudere mensen (meer dan 95% komt voor bij mensen ouder dan 40 jaar).
 
Actinische Keratose 
Actinische keratosen ook wel zonlichtbeschadigingen genoemd, zijn meestal kleine, veelal ruw aanvoelende verhoornde plekjes van de huid. De kleur varieert van huidkleurig tot rood of bruin. Deze huidafwijkingen ontstaan op de aan (zon)licht blootgestelde delen van het lichaam, vooral in het gezicht en op de handruggen.
 
Actinische keratosen worden vooral op oudere leeftijd gezien. Doordat mensen hun vrije tijd steeds vaker in de buitenlucht doorbrengen en zonvakanties steeds populairder worden, worden actinische keratosen ook steeds vaker op jongere leeftijd waargenomen. Een langdurig verblijf in de tropen, een licht huidtype en een langdurig gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken verhogen het risico op het krijgen van actinische keratosen.
 
Actinische keratosen zijn te beschouwen als een chronisch effect van (teveel) ultraviolette straling en zij moeten gezien worden als een mogelijk voorstadium van huidkanker.


 Zelfzorgwereld Tips
 
  • Mocht je een huidafwijking vermoeden, raadpleeg dan altijd je huisarts of specialist. Deze kan een eventuele aandoening vaststellen.
  • Wanneer je de zon ingaat smeer jezelf dan in met een goede zonnebrandcrème met gemiddelde tot hoge bescherming.
  • Bedek je huid, draag een hoed of pet.
  • Zoek de schaduw op.
  • Ga niet uitgebreid zonnen tussen 12.00 uur en 15.00 uur wanneer de zon op haar sterkst is.
  • Smeer jezelf niet alleen bij zonnen of zwemmen in maar ook wanneer je om een andere reden veel in de zon bent zoals bijvoorbeeld met fietsen, buitensport of in de tuin werken.
  • Let op de zonkracht. Hoe hoger de UV index, hoe sneller je verbrandt.
  • Ga niet onder de zonnebank. De UV straling van een zonnebank is net zo schadelijk als de UV straling van de zon
  • Ook als de huid niet verbrandt kan de huid beschadigen. Huidkanker kan ontstaan door veel of lang in de zon te zijn.
  • Actinica Lotion is een medisch hulpmiddel dat bewezen preventie biedt tegen niet-melanome huidkanker en lichtdermatose 

 

Klik op de onderstaande link om meer te lezen over:
 
 
 
 
 
 
Tonen als
Toon producten per pagina
Filter op eigenschappen