RSS

Blog

Met de kerstvakantie naar de warmte of de kou? Vergeet je zonnebrand niet!

Steeds meer Nederlanders gaan in de kerstvakantie op pad. Het aantal boekingen voor zonreizen blijft stijgen, terwijl ongeveer evenveel mensen als vorig jaar naar een sneeuwbestemming gaan.

Waar je ook heen gaat, naar de warmte of naar de kou, een goede zonbescherming is op altijd belangrijk.

Let er goed op dat je een goede zonbescherming gebruikt. Ook de sterkte van de zonnebrand is van belang.  In de tropen en in de bergen is een hoge SPF belangrijk. De straling van de zon is in deze gebieden veel sterker. In de bergen, bijvoorbeeld, is op 900 meter boven de zeespiegel  de UV straling 12% hoger dan op zeeniveau. Op 1800 meter is de UV straling zelfs 24% hoger dan op zeeniveau. Daarnaast  reflecteert sneeuw de UV stralen waardoor de werking sterker is.

Kies het juiste product

Niet alle zonnebrandcrèmes zijn geschikt om zowel  in de winter als in de zomer te gebruiken.

Zonnebrandcrèmes voor de winter zijn vetter en bevatten daarnaast verzorgende ingrediënten die ervoor zorgen dat je huid niet uitdroogt.

Daylong Extreme 50+ Stick is zowel in de winter als in de zomer te gebruiken. Deze stick is speciaal voor het gezicht, de wangen, lippen, oren en onder en boven de ogen. De stick is handig in gebruik, beschermt en verzorgt de huid. En bij zweten loopt het product niet in de ogen.

Daylong heeft diverse zonnebrandproducten, zowel lotions als gelsprays  en sticks om je optimaal te beschermen tegen de zon. Klik hier voor het Daylong assortiment.  

Vaginale schimmelinfectie

Wanneer je last hebt van vaginale jeuk, een branderig gevoel aan de vagina of witte geurloze afscheiding dan kan je last hebben van een vaginale schimmelinfectie.

Maak je geen zorgen! Je bent niet de enige. Meer dan de helft van de vrouwen heeft er wel eens mee te maken. In de vagina leven schimmels en bacteriën. Tussen deze schimmels en bacteriën bestaat een natuurlijk evenwicht.

Maar soms kan het zijn dat dit evenwicht verstoord wordt. Dit kan gebeuren doordat je (tijdelijk) een verminderde weerstand hebt, medicijnen gebruikt, doordat je de vagina wast met zeep of door menstruatie of zwangerschap.

Bepaalde schimmels kunnen dan de overhand nemen en er ontstaat een schimmelinfectie.

Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk, maar is wel heel vervelend. 

Een schimmelinfectie gaat helaas ook niet altijd vanzelf over. Daarom kan behandeling met een geneesmiddel nodig zijn.  Wanneer je enkel de uitwendige jeuk behandelt, pak je de bron van de vaginale schimmelinfectie niet aan. De schimmel dient van binnen te worden aangepakt.

Vergeet daarom voor een effectieve behandeling van de vaginale schimmel niet om ook inwendig te behandelen. 

Canesten Gyno is een geneesmiddel voor het behandelen van een vaginale schimmel infectie. Het doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk.

Canesten Gyno 1 Zachte Capsule is een effectieve 1-daagse behandeling voor inwendig gebruik. 

Canesten Gyno Crème is voor inwendig en uitwendig gebruik. Het doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk.

 

Actinica Lotion ook gebruiken in het najaar en de winter?

De zomer is weer voorbij en de herfst is begonnen. De zonnebrandcrème’s hebben we niet meer zo vaak nodig. Maar hoe zit het met Actinca Lotion?

Actinica Lotion is een product dat preventie biedt tegen niet-melanome huidkanker en lichtdermatose. De meeste mensen gebruiken Actinica Lotion omdat dit is voorgeschreven door de dermatoloog.

Actinica Lotion is niet een product wat je enkel in de zomer of enkel wanneer de zon schijnt dient te gebruiken. Het dient het hele jaar door gebruikt te worden als onderdeel van je dagelijkse verzorgingsritueel. In een klinische studie is aangetoond dat Actinica Lotion het ontstaan van actinische keratose en plaveiselcelcarcinoom helpt voorkomen als de lotion elke dag wordt gebruikt.

Voor een optimale bescherming dient Actinica Lotion elke ochtend te worden aangebracht op de lichaamsdelen die worden blootgesteld aan UV-straling* en die niet door kleding worden bedekt.

*UV straling is ook aanwezig wanneer de zon niet schijnt. Ook als het bewolkt is bereikt 70- 80% van de UV straling de huid.

 

Tips om je kind goed te beschermen tegen de zon

Een kinderhuid is in vergelijking met de huid van een volwassenen veel gevoeliger voor de zon en moet daarom erg goed beschermd worden. 

Wanneer je als kind verbrandt bestaat er een risico dat je op latere leeftijd huidkanker krijgt. Dit komt doordat bij verbranding huidcellen beschadigen. Hoe meer huidcellen beschadigd zijn hoe groter de kans op huidkanker. Daarom is een goede bescherming erg belangrijk.
 
Tips:
 • De babyhuid is nog niet volledig ontwikkeld. Gebruik daarom voor baby's een zonnebrandcrème met pure fysische filters om de zéér gevoelige babyhuid te beschermen. Fysische filters zijn minuscule (nano) spiegeltjes van titanium- en zinkoxide die op de babyhuid blijven liggen. Deze spiegeltjes weerkaatsen de UVA en UVB stralen zodat de babyhuid een hoge bescherming heeft. 
 • Gebruik een zonnebrandcrème die ongeparfumeerd is om de gevoelige kinderhuid te beschermen.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF30 en hoger)
 • Smeer je kind ruim met zonnebrandcrème in zo’n 20 à 30 minuten voordat je naar buiten gaat en laat deze goed intrekken. Wanneer je pas gaat smeren als je al buiten bent dan ben je eigenlijk al te laat.
 • Breng voldoende zonnebrandcrème aan. Als je te weinig zonnebrandcrème aanbrengt vermindert dit de zonbeschermingsfactor.

Richtlijn bij het aanbrengen van zonnebrandcrème:

Leeftijd

Aan te brengen hoeveelheid

Te vergelijken met

1 jaar

10 ml

2 theelepels

4 jaar

15 ml

3 theelepels

12 jaar

25 ml

5 theelepels

*bron Galderma

 • Is je kind veel in het water? Breng dan de zonnebrandcrème na het zwemmen opnieuw aan. Ook als je kind veel zweet of na het afdrogen dien je zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen. Dit om de beschermingsfactor te behouden.
 • Bescherm je kind met kleding, een petje of hoedje, zonnebril en parasol. UV werende shirts en hoedjes bieden ook een goede (extra) bescherming voor als je kind in het water speelt.
 • Ook in de schaduw, bijvoorbeeld onder een parasol is zonbescherming noodzakelijk. UV straling dringt door weerkaatsing ook in de schaduw door.
 • Vanaf 1 jaar kan je een liposomale zonbescherming voor je kind gebruiken. Bij een liposomale lotion zijn de UV filters opgesloten in holle vetbolletjes (liposomen) die sneller en dieper in de huid dringen. De UV filters worden hier vrijgelaten waardoor ze langdurig de huid beschermen. Er blijft geen vettig laagje achter op de huid.
 • De UV straling is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst. Probeer de intensieve middagzon te vermijden.
 • Daylong Zonbescherming (geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar) is een zeer goede zonnebrandcrème voor kinderen.  De werkzaamheid van deze Zwitserse zonnebrandcrème is middels dermatologisch onderzoek aangetoond.

Lees meer over Daylong Zonbescherming

UV straling weetjes

Wist je dat:

 • Bij elke 300 meter hoogtestijging de UV straling met 4% toeneemt.
 • Op 900 meter boven de zeespiegel  de UV straling 12% hoger is dan op zeeniveau. Op 1800 meter is de UV straling 24% hoger dan op zeeniveau.
 • Meer dan 90% van de UV stralen door lichte bewolking heendringt.
 • 60% van de UV straling tussen 10.00 uur en 14.00 uur wordt opgenomen.
 • Sneeuw tot 80% van de UV stralen reflecteert.
 • Zand tot 25% van de UV stralen reflecteert.
 • De UV stralingsblootstelling in huis tussen de 10 en 20% bedraagt.
 • Schaduw de UV straling vermindert met 50%.
 • Kleding tot op zekere hoogte beschermt tegen UV straling. De beschermingsgraad is afhankelijk van het materiaal en de verwerking hiervan. (donker, gedrukt, strak geweven kleding beschermt beter).
 • UVA straling het diepst doordringt in de huid en de huidveroudering versnelt. Hoewel je door UVA straling niet verbrandt kan UVA straling wel huidschade veroorzaken.
 • UVB straling zorgt voor verbranding.
 • Hoe hoger de UV kracht is, hoe sneller je verbrandt. Let op de zonkracht.
 • De UV straling van een zonnebank te vergelijken is met die van de mediterrane zon. De straling van de zonnebank is net zo schadelijk als de UV straling van de zon.

Jezelf beschermen tegen de zon is ontzettend belangrijk. Meer dan 55.000 mensen krijgen jaarlijks huidkanker. Door het gebruik van een goede zonnebrandcrème en niet te veel blootstelling aan de zon kun je jezelf beschermen tegen huidbeschadiging. 

Tips:

 • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de intense middagzon
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor
 • Vergeet ook je lippen en je oren niet in te smeren. Hier zijn handige sticks met een hoge SPF voor.
 • Bedek je huid, draag een hoed of pet.
 • Zoek de schaduw op.
 • Smeer jezelf niet alleen bij zonnen of zwemmen in maar ook wanneer je om een andere reden veel in de zon bent zoals bijvoorbeeld met fietsen, buitensport of in de tuin werken.

 

Lees meer over:

Daylong zonnebrandcrème

Actinica lotion

Hoeveel zonnebrandcrème dien je aan te brengen voor een goede bescherming?

In Nederland weet bijna iedereen wel dat teveel zon schadelijk is en dat een goede zonbescherming noodzakelijk is. Ondanks dat wordt er toch nog vaak niet of veel te weinig aan zonbescherming gedaan. Als we al zonnebrandcrème smeren dan is dit vaak te weinig aan hoeveelheid of te weinig op een dag. 

Hoeveel en hoevaak moeten we nu smeren?

Het is belangrijk zonnebrandcrème ruim aan te brengen, maar wat is nu precies ruim?

Hieronder een richtlijn voor de hoeveelheid aan te brengen zonnebrandcrème:

Leeftijd Aan te brengen hoeveelheid Te vergelijken met
1 jaar 10 ml 2 theelepels
4 jaar 15 ml 3 theelepels
12 jaar 25 ml 5 theelepels
Volwassene 35 ml 7 theelepels

* bron Spirig pharma AG

Je dient de zonnebrandcrème ongeveer 20 minuten voordat je de zon ingaat aan te brengen en deze goed te laten intrekken. 

Per zonnebrandcrème is het verschillend wanneer je opnieuw jezelf moet insmeren maar de algemene richtlijnen zijn dat wanneer je in het water bent geweest, veel hebt gezweet of je flink hebt afgedroogd je opnieuw de zonnebrandcrème dient aan te brengen.

Natuurlijk dien je, afhankelijk van je huidstype, ook de juiste beschermingshoogte (SPF) te gebruiken.

Voor kinderen is dit minimaal SPF 30, maar het beste is SPF 50+. Let op met baby's. Gebruik voor baby's enkel een zonnebrandcrème op basis van een fysische filter. Houd baby's en kleine kinderen zoveel mogelijk uit de zon en bescherm ze met een kleding en een hoedje of pet.

Dagcrème of Daylong Zonnebrandcrème als eerste aanbrengen?

Breng eerst de Daylong Zonnebrandcrème aan en laat deze intrekken voordat je een dagcrème aanbrengt.

Daylong Zonnebrandcrèmes zijn liposomale lotions.

Een liposomale lotion bevat liposomen. Liposomen zijn holle vetbolletjes waarin de UV filters zijn opgesloten. Liposomen zorgen ervoor dat de lotion snel in de huid trekt tot diep in de hoornlaag. De UV filters worden in de hoornlaag vrijgelaten waardoor de huid langdurig wordt beschermd zodat de schadelijke effecten van de zon op de huid geminimaliseerd worden.

 

Is Benzac ook geschikt voor jongere kinderen met acne?

Sommige kinderen krijgen al jong last van puistjes. Met 10 jaar of zelfs nog jonger kunnen de eerste puistjes al verschijnen.

Ook voor jongere kinderen is Benzac geschikt. Bij jongere kinderen betreft het vaak nog maar enkele puistjes op het voorhoofd of op de kin.

Aanbrengen Benzac:

Reinig de huid voor het slapen gaan met een milde, zeepvrije wasgel. Bijvoorbeeld Benzacare Zuiverende Reinigingsgel.

Breng na het reinigen Benzac 50 mg Gel aan. Benzac dient enkel op de puistjes dun aangebracht te worden. Dus niet op heel het gezicht.

Tip: Probeer de Benzac 50mg gel eerst op een klein oppervlak, bijvoorbeeld achter het oor of in de holte van de elleboog om te zien hoe de huid op de gel reageert.

Reinig ´s-ochtends de huid met een milde zeepvrije wasgel.

Breng na het reinigen Benzacare Anti roodheid crème aan. Deze crème zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt en roodheid verdwijnt. Benzacre Anti roodheid crème is een hypoallergene crème en bevat zonbeschermingsfactor 30. Breng  deze crème op en rondom de puistjes aan.  

Wanneer en hoe breng ik Actinica lotion aan?

Voor een optimale bescherming dien je Actinica Lotion elke ochtend aan te brengen op de lichaamsdelen die worden blootgesteld aan UV-straling en die niet door kleding worden bedekt.

Breng Actinica Lotion ongeveer 20 minuten voordat je naar buitengaat aan. Dit geeft je huid de tijd om de lotion op te nemen.

Wanneer je veel zweet, veel in de zon bent of langdurig in het water bent geweest is het voor een optimale bescherming het beste om Actinia lotion na 4 uur nogmaals aan te brengen.

Actinica Lotion dien je het hele jaar door gebruiken. Dus ook in het najaar en de winter. In een klinische studie is aangetoond dat Actinica Lotion het ontstaan van actinische keratose en plaveiselcelcarcinoom helpt voorkomen als de lotion elke dag wordt gebruikt.

Hoe breng je Actinica lotion aan:

Breng Actinica Lotion aan vóór blootstelling aan de zon en voordat je andere cosmetische producten gebruikt zoals dagcréme. Laat Actinica Lotion eerst in de huid intrekken voordat je andere cosmetische producten aanbrengt.

Zorg dat je altijd de juiste hoeveelheid Actinica Lotion gebruikt om de huid optimaal te beschermen. Actinica lotion is verkrijgbaar in een pompdispenser. Elke pompdosering geeft een constante hoeveelheid Actinica Lotion, zodat je altijd het product in de juiste dosering gebruikt. 

Hoewel Actinica Lotion urenlang een zeer hoge bescherming biedt, is het belangrijk dat je je huid niet te lang blootstelt aan de zon. Bij correct gebruik voorkomt Actinica Lotion schade aan de huid door UV licht. De lotion mag echter niet worden gebruikt om langer in de zon te kunnen blijven.

Lees meer over Actinica Lotion.

Zonbescherming; Feiten en Fabels

Ik hoef me pas in te smeren wanneer ik in de zon zit

Wanneer je jezelf pas gaat insmeren wanneer je in de zon gaat zitten dan ben je al te laat. Afhankelijk van je huidtype kun je al binnen 5 à 10 minuten verbranden. Je dient je minimaal 20 minuten voordat je blootgesteld wordt aan de zon in te smeren met zonnebrandcrème.

Wanneer je zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruikt wordt je niet bruin

Ook met zonnebrandcrème met een hoge SPF, zoals bv 50+, kleurt je huid bruin. Het duurt alleen wat langer dan wanneer je geen of een zonnebrandcrème met een lage SPF gebruikt.

In de schaduw heb ik geen zonnebrandcrème nodig

Ook wanneer je in de schaduw zit, bijvoorbeeld onder een parasol dien je zonnebrandcrème te gebruiken. UV straling dringt doordat het weerkaatst ook door in de schaduw. Dus in de schaduw is ook een goede zonbescherming noodzakelijk.

Een keer verbranden is niet zo erg

Wanneer je verbrandt beschadigen je huidcellen. Verbranding brengt je huid blijvende huidschade toe. Ook al verbrand je maar 1 keer. 

Zonlicht is zowel gezond als ongezond

Zonlicht is inderdaad gezond. Ten eerste maakt je lichaam onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Daarnaast heb je vitamine D nodig om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast heeft zonlicht ook een positief effect op je humeur.

Helaas is zonlicht ook ongezond. De ultraviolette straling brengt veel schade toe aan de huid. Denk hierbij aan vroegtijdige huidveroudering en huidkanker.

Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met blootstelling aan de zon.

Als ik ingesmeerd ben met zonnebrandcrème kan ik de hele dag in de zon blijven zitten

Ook al heb je jezelf goed ingesmeerd met zonnebrandcrème betekent dit niet dat het gezond is om de gehele dag in de zon te blijven zitten. Van 12.00 uur tot 15.00 uur is de zon op zijn sterkst. Blijf om deze tijd uit de zon.

Voor kinderen is verbranden extra gevaarlijk

De kinderhuid is erg gevoelig. Wanneer een kind onder de 5 jaar zonnebrand oploopt heeft het een véél grotere kans op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Dit komt doordat door de verbranding huidcellen beschadigen. De beschadigde huidcellen kunnen zich niet altijd herstellen blijven in het lichaam waardoor ze op latere leeftijd huidkanker kunnen veroorzaken. Gebruik bij kinderen altijd een hoge zonbeschermingsfactor, gebruik beschermende kleding en een pet of hoed. Zorg dat ze ook in de schaduw kunnen. Lees hier meer over kinderen en zonbescherming.