Acne

Acne is een ander woord voor jeugdpuistjes. Acne is een ontsteking die ontstaat doordat een talgklier, die verstopt en uitgezet is, scheurt. In de talgklieren zitten bacteriën en deze kunnen een ontsteking veroorzaken.

Bijna iedereen krijgt in de pubertijd te maken met jeugdpuistjes. Puistjes ontstaan vaak in de puberteit omdat het lichaam dan meer hormonen gaat maken. Onder invloed van deze hormonen maakt je lichaam ook meer talg aan en kan een talgklier sneller verstopt raken waardoor er een puistje ontstaat. Jeugdpuistjes komen meestal voor op het gezicht, borst, rug en armen. 

Ook na de pubertijd kan acne blijven bestaan.

Acne komt niet alleen voor bij een vette huid maar ook bij een vochtarme of gecombineerde huid.

Acne kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica. Maar ook geneesmiddelen kunnen zorgen voor het ontstaan van acne. Daarnaast spelen genetische en hormonale factoren ook mee. 
Acne is overigens geen gevolg van verkeerde voeding of van een slechte hygiëne.

 

Zelfzorgwereld Tips:

  • Reinig je huid met een milde, zeepvrije reiniger of was de huid met lauw water (niet te heet). Gebruik geen zeep want zeep droogt de huid uit.
  • Dep de huid na het wassen droog in plaats van droogwrijven.
  • Wanneer je een dagcrème gebruikt neem dan een product op waterbasis. Producten op waterbasis verstoppen de poriën niet.
  • Puistjes kunnen erger worden wanneer je producten gebruikt die een schurende werking hebben op de huid. Daarnaast kunnen sommige cosmetica en geneesmiddelen acne verergeren. Ook het overmatig reinigen van de huid kan puistjes verergeren. 
  • Krabben of uitknijpen is van mee-eters en puistjes is niet aan te raden. Door het uitknijpen van mee-eters en puistjes met de nagels kunnen littekens ontstaan. Ook kunnen bacteriën die op je huid en onder je nagels zitten op deze manier in je huid komen en daar ontstekingen veroorzaken. Hierdoor kunnen weer nieuwe puistjes ontstaan.
  • Puistjes en mee-eters zijn geen gevolg van slechte hygiëne of een verkeerde voeding.
  • Gebruik een speciale crème of lotion voor de behandeling van acne. Er zijn hiervoor diverse anti acne geneesmiddelen op de markt. 

 

Klik op de onderstaande link om meer te lezen over:

Puistjes; feit of fabel 

Is Benzac ook geschikt voor jongere kinderen met acne

 

 

Tonen als
Toon producten per pagina